Enten du planlegger å kjøpe egen hest, eller om du ønsker å være stalljente eller -gutt, er det essensielt å sette seg inn i det grunnleggende stellet av hest. En hest som får riktig stell vil være en lykkelig hest, noe både du og hesten vil tjene på. Du vil få en mer medgjørlig og rolig hest, og hesten kan belønne deg med hyggelige rideturer. Vi skal nå se nærmere på viktige punkter innen stell av hest.

Hestens hover

Noe du vil fokusere mye på dersom du har med hest å gjøre, er hovene – altså hestens «føtter». En hest har fire hover – to fremme og to bak, og de fremste hovene har en noe rundere fasong enn hovene bak. Årsaken til dette er at nærmere 60 % av hestens vekt hviler på fremste hover. Derfor trenger forhovene også større sko. Hovene må være i hyppig bevegelse for at de skal kunne utvikle seg normalt. Det hender at vi hører om tilfeller der hester har blitt utsatt for vanskjøtsel og manglende stell, noe som selvfølgelig ikke skal forekomme. Sørg for at hesten får rikelig med fysisk aktivitet i luftegården eller ute på tur i det fri. Riktig hovspill, altså bevegelse av hovene, er også grunnleggende for riktig blodsirkulasjon i hestens føtter. Hovene vokser omtrent 1 cm per måned, noe som betyr at du må sko hesten omtrent hver sjette til åttende uke – enten på alle fire hover eller kun de fremste. Er det is ute, kan du med fordel bruke sko med brodder.

Pelsstell

I tillegg til å sko hesten din jevnlig, bør du sørge for å børste hesten din så ofte som mulig. Dette er noe hesten vil sette pris på, da det hjelper den å bli kvitt insekter og flått. Husk også på at hesten ikke har hender den kan klø seg med. Slik kan du få kvalitetstid med hesten din!