Har du en gammel låve?

Fra øst til vest og nord til sør, kulturlandskapet i Norge har vært preget av de store, røde låvene i minst 150 år. Størrelsen gjenspeilet driften naturligvis, fra mindre låvebygg langs kyst og fjorder på Vestlandet, der både dyrehold og jordbruk fra små karrige åkerlapper gjerne ble kombinert med sjarkfiske – til de store låvene med mønespir på fascinerende gårdstun mellom endeløse kornåkrene på Østlandet.

I dag står tusenvis av disse fordums ikonene over norsk jordbruk brakk, mange til forfall og i fare for å bli revet. Det finnes heldigvis mange ildsjeler rundt omkring i landet som gjør en betydelig innsats for å bevare mange av låvene. Nye driftsmetoder og strengere krav til dyrehold gjorde at de røde låvene begynte å bli avleggs allerede på 1950-tallet. Stor eller liten, låvene er en ressurs.

Jeg kjenner en lege, han har et lite småbruk i en av landets minste vestlandskommuner, med en gammel låve på tunet. Han kastet seg i gang med hammer og sag, og bygde seg en gildesal der det ble plass til hele slekta. Inn med møbler, bygget langbord og benker, gammelt driftsutstyr fra fiske og jordbruk ble forvandlet til innredning – og kanskje det mest oppsiktsvekkende – han samlet på gamle arkadespill. Typiske spill fra spillehallene på tivoli, der halve låven ble fylt med klassiske bilspill, flipperspill, biljard og tidlige versjoner av både skytespill og pac-man i de fargerike kabinettene – alle spillene virket selvfølgelig.

Låvedans, låvefest, fjøspub og låvekonsert. Inn med stoler og bord, møbler som passer til anledningen, så blir det fest på låven. Hybelhus, barnehager, hundehotell, klubb og øvelseslokaler, kunstgalleri, produksjonslokaler til annen næring, bil og MC-klubber, kunst og håndverk, det er også de som bygger om låvene til bolig – det er endeløse muligheter.

Hvorfor er låvene røde? En ting er sikkert, tusenvis av bønder sto ikke i kø på nærmeste fargehandel når de store låvene skulle males… de kokte malingen selv. Komposisjonsmaling eller vassmaling om du vil. Vann, korn (gjerne steinkvernet bygg) og linjeolje ble kokt i hop med fargestoff fra gruvedrift – melklister og vann, helt uten løsemidler og miljøvennlig – hvorfor i all verden har den kunnskapen nesten gått i glemmeboken? Har du en gammel låve, finn på noe lurt, slipp kreativiteten løs, rydde og koste, sett inn noen gamle møbler og samle familie og venner til låvefest og dans… eller noe helt annet.

Add Comment